Kaštanový prací gel: poklad, který je účinný a zadarmo

Kaštanový prací gel: poklad, který je účinný a zadarmo

Už nyní narazíte na procházce na spoustu spadaných kaštanů. Kromě vzpomínání na dětská kaštanová zvířátka se můžeme jako dospělí dívat na plody jírovce maďalu trochu jinak. Co je využít k přípravě vlastního ekologického pracího gelu? Jak na to a proč se do domácí výroby vůbec pouštět?

Kaštany jsou mnohem víc než jen symbol podzimu. Nabízí praktické využití a zároveň šetrnost k životnímu prostředí. Jejich bílá dužina obsahuje látku nazývanou glykosid saponin. Když se dostane do kontaktu s vodou, začne pěnit a získá schopnost odstraňovat běžné nečistoty a rozpouštět tuky. To znamená, že může být účinným přírodním prostředkem na praní i péči o pokožku.

 

Snadný recept na přírodní prací gel

Na 1-2 praní potřebujeme:

  • 5–10 čerstvě nasbíraných kaštanů
  • 1 l vody
  • Sklenici s uzávěrem

 

Jak připravit prací gel z kaštanů?

  1. Nasbírané kaštany umyjte a osušte.
  2. Kaštany rozdrťte – dejte je do sáčku a rozdrťte kladívkem nebo nakrájejte na čtvrtiny.
  3. Kousky dejte do sklenice a zalijte vlažnou až teplou vodou.
  4. Uzavřenou sklenici protřepejte, aby se vytvořila mýdlová pěna.
  5. Pokud máte drť, nechte sklenici odležet zhruba 3 hodiny. Pokud jste kaštany rozkrájeli na čtvrtiny, nechte je vyluhovat přes noc.
  6. Hotový prací prostředek nakonec přeceďte přes sítko.

Kaštanový prací gel vydrží v ledničce týden a dá se použít jako každý jiný prací prostředek. Jediný rozdíl je v tom, že ho nalejeme rovnou do bubnu. Nejlepší účinky má ve 40°–60°C.

To, že je přírodní, má výhody pro alergiky, děti a lidi s citlivou pokožkou, kterou zbytečně nedráždí. Navíc ho kromě praní jemného prádla můžeme použít i na mytí rukou nebo nádobí. Pokud je oblečení flekaté a více znečištěné, je možné, že se budeme muset obrátit na silnějšího pomocníka – například žlučové mýdlo.

 

Kaštany na praní do zásoby

Na zbytek roku si můžeme z kaštanů připravit kaštanovou drť. Stačí je při 120 °C třicet minut vysoušet v troubě. Po vychladnutí je rozemeleme na prášek nebo nadrtíme.

Je možné postupovat i opačně. Nejdříve kaštany rozemeleme a poté sušíme. Prášek z kaštanů nasypeme do sklenice a skladujeme na tmavém místě. Když budeme chtít vyrobit další várku pracího gelu, stačí zalít čtyři vrchovaté lžičky prášku 250 ml horké vody, nechat 30-40 minut vyluhovat a poté scedit.

 

Léčivé účinky kaštanů

Kaštany jsou také známé díky svým léčivým účinkům. Slouží jako lék proti revmatismu, křečovým žilám, bolestem zad a kloubů nebo léčí vodnatost, popáleniny, omrzliny a ekzémy. Obsahují totiž aescin, který snižuje otoky, je to antioxidant a má protizánětlivé účinky. Mezi dalšími prospěšnými látkami v kaštanech jsou flavonoidy – antioxidanty a protizánětlivé bioaktivní látky.

Z kaštanů se pro jeho prospěšné účinky využívá i extrakt, a to právě na záněty nebo křečové žíly. Dále můžeme vyrobit odvar z kůry na střevní potíže, tinkturu na bolavé svaly, klouby, otoky a migrény. Při výrobě těchto přírodních léčiv bychom měli dbát instrukcí bylinkářů nebo přírodních lékařů, kteří mají s přírodní léčbou zkušenosti.

 

Kaštany a lidové tradice

V lidové medicíně se také doporučuje nosit kaštany v kapse proti již zmiňovaným bolestem zad a kloubů nebo dokonce pro zvýšení plodnosti. Jírovec maďal je podle lidové tradice pradávným symbolem plodnosti, a proto by ho u sebe měli nosit ženy, které se snaží otěhotnět, i muži, kteří chtějí zlepšit svou plodnost.

Byla by škoda darů přírody nevyužít. Až půjdete na procházku do parku, nezapomeňte si pár kaštanů nabrat a zadarmo si vyrobit vlastní prací gel. Kromě toho, že nedráždí kůži a obsahuje účinné látky je navíc šetrný k přírodě.

 

Zdroje: Prima Living, iReceptář

Foto: Shutterstock

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1