Domácí péče

Domácí péče

Když se vysloví domácí péče, vybaví se nám většinou starý člověk, který potřebuje během dne různou míru asistence. Jenže domácí péče je vhodná i pro ty, kteří se setkali s vážnějším onemocněním, úrazem a nebo jsou po plánované operaci. Domácí prostředí je bezesporu pro pacienta či seniora velmi podporující, jenže, jak péči to skloubit s chodem domácnosti?

Základní bezpečnostní opatření

Ať už se jedná o staršího člověka, o nemocného či jedince v rekonvalescenci, je třeba si uvědomit jeho speciální potřeby týkající se fyzického pohybu. Důležité je předejít zbytečným úrazům.

  • Vybavte domácnost základními podpůrnými prostředky (úchytky na toaletu pro lepší sedání a zvedání, podpěry do vany, protiskluzové podložky)
  • Pozor na různé koberečky, ubrusy, nestabilní plastové židle či stolky a schody
  • Investujte do kvalitní, ideálně polohovatelné postele, která je dostatečně vysoká, aby si na ni jedinec mohl pohodlně sednout i z ní vstát. Postele lze i pronajmout.
  • Všechny důležité věci (telefon, léky, klíče, doklady) by měl mít pacient na dosah.
  • Domluvte se na pravidelných telefonátech, pokud bude pacient či senior nějakou dobu sám doma.

Strava

Nezapomeňte, že jak staří lidé, tak lidé nemocní či v rekonvalescenci mají i speciální stravovací potřeby. Vše výrazně usnadníte, když svému blízkému připravíte porce jídel do krabiček, aby si je mohl sám pohodlně vzít. Je vhodné stravu podpořit (po konzultaci s lékařem) i různými potravinovými doplňky. Klouby ocení vitamín D (ideálně kombinovaný s vitamínem K2), srdce a krevní oběh zase Omega-3 mastné kyseliny (ty působí i na mozek a, oči a podporují účinnou obranyschopnost), celkovou imunitu můžete navíc podpořit Ženšenem či vitamínem C.

Najměte si ošetřovatelku

Další možností, díky která můžete o své nejbližší pečovat v domácím prostředí, je kvalifikovaná sestra, která za pacientem dochází domů. Pokud domácí zdravotní péči naordinuje ošetřující lékař, je možné tyto náklady pokrýt ze zdravotního pojištění. Výhodou je, že tito zdravotníci zvládnou úkony, kvůli kterým by se pacient jinak musel složitě dopravovat do zdravotnického zařízení. Jedná se o měření krevního tlaku, odběry biologického materiálu, aplikace injekcí, podávání medikací, provádění bandáží, převazy, zavádění žilních katetrů, péče o různé „vývody“, nácvik soběstačnosti apod.

Najměte si pečovatelku

Vedle zdravotních sester je také možné najmout si pečovatelku. Pečovatelka svým klientům pomáhá zvládat denní režim od přípravy jídla, přes osobní hygienu, po procházky, nákupy či trénování paměti. Vždy záleží na konkrétní domluvě, možnostech a potřebách. Navíc je klientovi vítaným společníkem.

Příspěvek na péči o osobu blízkou

Stát na své oslabené spoluobčany nezapomíná a nabízí možnost speciální sociální dávky. Je určena těm, kteří se na základě svého zdravotního stavu neobejdou bez pomoci jiné osoby. Výše příspěvku je závislá na vyhodnocení základních životních potřeb jako je mobilita, orientace, komunikace, výkon fyziologické potřeby, tělesná hygiena a další. Žádost o tento příspěvek se podává na krajské pobočce Úřadu práce.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1