Jak na bolest ramen? Hrbíte se kvůli špatnému držení těla

Jak na bolest ramen? Hrbíte se kvůli špatnému držení těla

Pokud trpíte bolestí v ramenou, jejich posílení může být právě tím, co potřebujete. Vyrovnané zádové svalstvo podporuje správné držení těla, díky kterému předejdete nepříjemné bolesti. Zacvičit si můžete v pohodlí domova nebo i v práci. Jak na to?

Stejně jako páteř, jsou i lopatky a pažní kosti obalené vrstvami svalstva, abychom mohli pohodlně hýbat rukou. Pokud je všechno svalstvo posílené rovnoměrně, kosti sedí tam, kde mají a rameno se otáčí všemi směry. Mnoho lidí ale nemá svalstvo symetricky posílené a jednu ze stran přetěžuje.

 

Odkud se bere bolest ramen a mezi lopatkami?

Bolest způsobuje nepohodlí, ale také ovlivňuje fungování svalů a kloubů v celém těle. Mnoho lidí s bolestí ramene začne automaticky přijímat špatné držení těla, aby si ulevili. To však pouze zhoršuje situaci a může vést k dalším komplikacím.

Hrbení stahuje prsní svaly dopředu a ty se poté krátí. Slabý široký zádový sval, který normálně tahá ruku dozadu, a zadní deltový sval, který otevírá rameno, způsobují, že zůstáváte stále ve schoulené pozici.

Může dojít k tomu, že nezvládnete bezbolestně zvednout ruku, vysvléct se z kabátu nebo sundat věci z poličky. U žen může být důvodem hrbení spojené s nošením kabelky. Většina z nich totiž nosí tašku přes jedno rameno a aby nesjížděla dolů, intuitivně právě rameno zvedají nahoru. To je potom posunuté dopředu a nahoru. U mužů jde spíše o nadměrné posilování a přetěžování.

 

Základní cviky na bolesti ramen

Základem cviků je vrátit ramenní kloub na své místo. Na jedné straně svalstvo nejprve zahřejeme a protáhneme. Nyní je potřeba svalstvo na druhé straně posílit, aby se kloub zafixoval a držel.

Paže a ramenní kloub jsou komplexní části těla, které drží mnoho svalů. Rozpoznat, která je zrovna zkrácená a tahá rameno do nepřirozené polohy, nelze.

Bez návštěvy fyzioterapeuta se neobejdete, zejména pokud cítíte bolest při každodenních činnostech. Pokud vaše bolest není akutní, uvolněte ramena, paže a lopatky doma pomocí těchto cviků:

1. Zahřejte si ramena a prsa

  • Zahřejte se: Stoupněte si do prostoru, ruce nechte volně u těla a kružte svižněji rameny 15x dozadu a 15x dopředu.
  • Rozpažte a pokračujte kroužením zápěstími, lokty a nakonec dělejte veliké kruhy celými pažemi dopředu i dozadu.
  • Pokračujte prsními svaly: Předpažte, pokrčte ruce, aby hřbety dlaní mířily nahoru a lokty šikmo dozadu. Zakmitejte dvakrát lokty ještě více dozadu. Při návratu do předpažení rovnou plynule rozpažte, dlaně míří naopak vzhůru. Celé opakujte.

2. Povolte zatuhlé prsní svalstvo

  • Stoupněte si do dveří.
  • Chytněte se futer ve výšce ramen na straně místnosti, kde máte záda.
  • Celým tělem „vpadněte“ do pokoje, kam míří váš pohled. Nohy nechte na prahu.
  • V této pozici zůstaňte pár minut.
  • Ramena stáčejte dozadu a dolů a dopředu protlačte hrudník. Můžete i podsadit pánev a zatnout zadek, abyste se neprohýbali v zádech.

3. Posilování zad vleže

  • Lehněte si na zem na břicho.
  • Čelo opřete o zem, paty dejte k sobě a připažte.
  • S výdechem zvedněte hlavu a ramena až po lopatky.
  • 10–15x opakujte.
  • Poté zvedněte najednou celou pravou ruku a levou nohu. Položte a vyměňte stranu.
  • Opakujte 10x na každou stranu.

U obou cviků je důležité neprohýbat se v bedrech.

4. Klik na ramena

  • Začněte v pozici prkno s nataženýma rukama.
  • Dlaněmi popojděte blíže k nohám tak, aby tělo nebylo vodorovně se zemí, ale naopak s ní svíralo úhel asi 45 stupňů. Váha těla se tím přesune do ramen.
  • Nadechněte se, pokrčte ruce v loktech a udělejte jednoduchý náznak kliku.
  • Je-li to na vás moc lehké, využijte židli nebo zeď a dejte si nohy do vyvýšené polohy. Zvýšíte tak tlak na ramena.

 

Jak cvičit zádové svaly doma?

Aby začátky se cvičením proběhly co nejhladčeji, zaměřte se na tyto body:

  1. Pokud vás trápí akutní bolesti, navštivte fyzioterapeuta, případně se poraďte, jestli je cvičení pro vaše zdravotní problémy vhodné.
  2. Vyberte správné cviky, které vám budou vyhovovat, Existuje mnoho variací, ale je dobré začít s těmi jednoduššími a postupně zvyšovat obtížnost.
  3. Cvičte pravidelně a dodržujte správnou techniku. Není to jen o počtu opakování, ale hlavně o tom, jak cviky provádíte. Správná technikou předejdete zraněním.
  4. Nezapomeňte se rozehřát a protáhnout. Rozehřátím připravíte svaly na cvičení a minimalizuje riziko zranění.

S pravidelným cvičením zaměřeným na ramena, paže a lopatky můžete snížit bolest, posílit horní záda a zlepšit celkové držení těla.

 

Zdroj: Fyzio Svět, trenér Aleš Lamka

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1