Jak se zbavit bradavic na noze? Poradíme s domácí péčí a kdy vyhledat lékaře

Jak se zbavit bradavic na noze? Poradíme s domácí péčí a kdy vyhledat lékaře

4 min. čtení Redakce
Bradavice dokážou člověka potrápit. Na některých místech se jich člověk obtížně zbavuje. Zejména na nohou a chodidlech. Jak na domácí léčbu a kdy se raději obrátit na odborníka?

Bradavice jsou malé, nezhoubné výrůstky na kůži způsobené lidským papilomavirem (HPV). Jedná se tedy o virovou infekci, která se přenáší kontaktem s infikovanou kůží.

Bradavice jsou běžné u dětí i dospělých a mohou se objevit na různých částech těla, včetně nohou. Ačkoli nejsou závažným onemocněním, mohou přinést řadu komplikací, obzvlášť pokud se neléčí a necháte je rozrůst.

 

Bradavice na chodidle

Bradavice na chodidle, známé také jako plantární bradavice, jsou specifické tím, že rostou dovnitř. Vypadají, že prostupují do kůže, což je dáno tlakem tělesné hmotnosti na chodidlo při chůzi.

Jejich zamáčknutí dovnitř je činí zvláště nepříjemnými. Na kůži tvoří útvar s drobnými červenými nebo černými tečkami. Mohou se objevit jednotlivě, ale často vytvářejí shluky, které se hůře léčí a často se vrací.

 

Na bradavice narazíte tam, kde je vlhko a teplo

Bradavice na nohou vznikají obvykle v důsledku kontaktu s HPV ve vlhkém a teplém prostředí, jako jsou veřejné sprchy, bazény, sauny, aquaparky nebo tělocvičny. Jedinou prevencí je nosit v těchto místech obuv nebo posilovat imunitu, která je do určité míry schopna i s těmito viry zatočit.

 

Jak se zbavit bradavic doma?

Bradavice na začátku snadno přehlédnete. Téměř nebolí a nekomplikují život. Zasáhnout v této počáteční fázi je nejlepší, protože se jich pravděpodobně rychle zbavíte.
Existuje několik způsobů, jak léčit bradavice doma:

  1. Kyselina salicylová – Tato látka pomalu rozpouští bradavici vrstvu po vrstvě. Můžete ji zakoupit v lékárně ve formě náplastí nebo roztoků.
  2. Kryoterapie doma – K dispozici jsou volně prodejné kryoterapeutické spreje, které bradavice zmrazí a ty postupně odpadnou.
  3. Babské rady – Naše babičky spoléhaly na potírání šťávou z vlaštovičníku většího (neužívejte vnitřně, je jedovatý). Dalším tipem je obklad z česneku či cibule, které rozříznete a přiložíte na postižené místo. Nenechávejte je na kůži celou noc, jinak může dojít k rozleptání kůže.

 

Kdy řešit bradavice s lékařem?

Pokud se bradavice rychle šíří, mění tvar nebo působí bolest při chůzi, je důležité vyhledat kožního lékaře.

Ten podle velikosti útvaru může provést malý chirurgický zákrok. Při něm se napadené místo lokálně umrtví a bradavice se vyřízne. Následné hojení je delší a vyžaduje několik dní nedošlapovat na nohu. Doporučuje se také dezinfekce obuvi a nošení ponožek z přírodního materiálu.

 

Další druhy bradavic

Dalšími druhy bradavic jsou:

  • pravé bradavice, které se nejčastěji objevují na rukou a vypadají jako malé či větší hrbolky. Obvykle nejsou bolestivé, pokud je omylem nenarušíte. Tyto bradavice nejsou způsobeny HPV viry,
  • ploché bradavice, několik milimetrů velké, které se objevují hlavně u dětí a mladých lidí na spáncích, bradě nebo tvářích,
  • genitální bradavice (kondylomata), které patří k nejrozšířenějším pohlavně přenosným nemocem v Česku.

 

Bradavice na noze mohou být bolestivé a nepříjemné, ale v počátečním stadiu je lze efektivně léčit. Vyzkoušejte domácí babské rady, ale pokud se bradavice vrací nebo způsobuje bolest, neváhejte se obrátit na lékaře. Správná léčba může bradavice odstranit jednou provždy a předejít jejich opakovanému výskytu.

 

Zdroje: EUC klinika, Český rozhlas Dvojka

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1